Zwarte Zaterdag in Frankrijk is de dag dat veel Franse gezinnen op vakantie gaan, meestal in de laatste week van juli of de eerste week van augustus. In combinatie met veel toerisme uit de omliggende landen in deze periode ontstaat er een top drukte ontstaat op het Franse wegennetwerk. Vooral op de snelwegen vanuit Parijs, op de A6 en de A7 op de route du soleil en de wegen richting Spanje. De files op zwarte zaterdag Frankrijk kunnen oplopen tot wel 1.000 kilometer. In het Frans wordt de zwarte zaterdag ook wel ‘les jours de grands départs’ genoemd, letterlijk vertaald de dag van de grote vertrekken. Op zwarte zaterdag Frankrijk gaan veel Franse gezinnen tegelijk op vakantie naar het zuiden van Frankrijk. Omdat vakantie accommodaties in zuid Frankrijk veelal van zaterdag tot zaterdag worden geboekt zijn vakantieganger genoodzaakt om op deze dagen te reizen en wordt het verkeer weinig gedoseerd over de vakantie weken. Over het algemeen wordt het afgeraden om op zwarte zaterdag door Frankrijk te reizen als u de mogelijkheid heeft om dit te vermijden. Een hele dag file rijden op zwarte zaterdag is namelijk geen uitzondering.

Zwarte Zaterdag

Zwarte Zaterdag Frankrijk

De term zwarte zaterdag in Frankrijk is ontstaan na een tragisch ongeval op 31 juli 1982 waarbij een bus op enkele personenauto’s is ingereden bij Beaune. Als gevolg van het ongeluk en een brand zijn 53 mensen omgekomen waaronder 44 kinderen. Sinds dit tragische ongeval is het verboden om in Frankrijk op zwarte zaterdag bussen met kinderen te vervoeren.

De tweede verklaring dat men spreekt van zwarte zaterdag Frankrijk heeft te maken met de file aanduidingen door de Franse verkeersdienst. De Franse verkeersdienst Bison Futé gebruikt kleuraanduidingen om de zwaarte en intensiteit van de files aan te duiden. Hierbij wordt zwart gebruikt voor de grootste file drukte en zodoende wordt dan gesproken over zwarte zaterdag Frankrijk.

Zwarte Zaterdag tips

De eerste tip is natuurlijk om zwarte zaterdag in Frankrijk te vermijden, zowel op de heen- als op de terug weg. Indien u geen andere mogelijkheid heeft is het aan te raden om niet te vroeg te vertrekken vanuit Nederland en zeker niet ‘s nachts. Als u te vroeg vertrekt dan sluit u ’s morgens of midden op de dag achteraan in de files. De files rond Parijs beginnen vaak al op vrijdag avond en in de nacht. Bij voorkeur vertrekt u na 14:00 of 15:00 vanuit Nederland. Tegen de tijd dat u in Frankrijk aankomt zijn de files mogelijk afgenomen. Als u toch in de morgen of op de dag op zwarte zaterdag Frankrijk reist, houdt er rekening mee dat er niet alleen op de wegen grote files en opstoppingen ontstaan maar ook bij de pompstations en de Aires. Om tijd (en geld) te besparen kunt u de tolweg verlaten om daar buiten te tanken en te rusten. Indien u van plan bent om onderweg te overnachten is het aan te raden om ver voorafgaand aan de reis een hotel te reserveren. De hotels langs de drukke routes in Frankrijk zijn veelal volgeboekt op zwarte zaterdag. File rijden in het algemeen maar ook op steile hellingen kost veel brandstof, zeker als u ook de airco aan heeft staan. Zorg dus dat u op tijd tankt om te voorkomen dat u met een lege tank komt te staan. In de file op zwarte zaterdag Frankrijk is 10 kilometer tot het volgende pompstation opeens heel ver. Tevens staat op onnodig stilstaan op de vluchtstrook hoge boetes in Frankrijk, ook zult u het afslepen van de auto zelf moeten betalen (135,- Euro).

Hierbij de zwarte zaterdag Frankrijk tips voor u opgesomd:

  • Vermijd zwarte zaterdag Frankrijk indien mogelijk.
  • Schaf een tolbatch aan voor snellere doorgang bij de tolpoorten.
  • Vertrek vanuit Nederland niet ’s morgens vroeg of midden in de nacht, vertrek bij voorkeur na 14:00 of 15:00.
  • Ook bij Aires en pompstations ontstaat grote drukte, ga van de tolweg af om te rusten en te tanken.
  • Boek ver voor uw vakantie een hotel als u onderweg wilt overnachten.
  • Filerijden met airco aan kost veel brandstof, tank op tijd om een lege tank te voorkomen.
  • De vrijdag en de zondag om zwarte zaterdag Frankrijk zijn vaak ook erg druk, reis dan comfortabel op donderdag of maandag.

Zwarte Zaterdag Frankrijk 2016

Zwarte zaterdag Frankrijk 2016 zal waarschijnlijk vallen op zaterdag 30 juli en/of zaterdag 6 augustus. Houdt er rekening mee dat de terug reis voor veel vakantiegangers 2 en 3 weken na zwarte zaterdag 2016 is. Ook dan zal er grote drukte verwacht worden op het Franse wegennetwerk. In februari beginnen de Franse voorjaarsvakanties. Ook dan kan er grote drukte ontstaan richting het zuiden van Frankrijk, met name in de Rhône-Alpes-Auvergne vanwege de populaire wintersport gebieden. Meer informatie over zwarte zaterdag 2016 Frankrijk volgt later.
Zwarte zaterdag frankrijk