De verkeersregels op de Franse tolwegen zijn over het algemeen gelijk aan die van de overige wegen met enkele uitzonderingen. Bij pech op de tolwegen gelden andere regels m.b.t. pech als in Nederland. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om reparaties uit te voeren aan de auto, zoals het vervangen van een wiel na een klapband. Ook krijgt u op de Franse tolwegen te maken met snelheidsbeperkingen als het regent. De maximumsnelheid bij regen wordt terug gebracht van 130 km/u naar 110 km/u. Op de tolweg geldt tevens een minimum snelheid van 80 km/u op de linkerbaan. Hieronder zullen we de Verkeersregels Frankrijk tolwegen verder toelichten.

Verkeersregels Frankrijk tolwegen met steile hellingen en afdalingen

Op verschillende tolwegen, zo ook op de route du soleil na Lyon, krijgt u te maken met hellingen tot wel 10%. Met een caravan of aanhanger geldt dan een maximum snelheid van 90 kilometer per uur. Zorgt u ervoor dat u bij een dergelijke daling ook zonder caravan of aanhanger rekening houdt met de steile helling door uw aanvang snelheid bovenaan te beperken. Indien u genoodzaakt bent om snelheid terug te nemen, probeer dan eerst op de motor af te remmen door een versnelling terug te schakelen. Zodoende ontziet u de remmen en behouden zij hun maximale remkracht als het echt nodig is. Oververhitting van de remmen kan leiden tot een verminderde remwerking tot in het slechtste geval een gehele uitval van het remsysteem. Op steile hellingen en afdalingen wordt middels borden aan gegeven dat het vrachtverkeer gebruik moet maken van de motorremmen.

Verkeersregels Frankrijk tolwegen bij pech

Als u onverhoopt pech krijgt met uw auto langs de tolweg in Frankrijk bent u verplicht om een veiligheidsvest aan te trekken voor u de auto verlaat. Op de tolweg hoeft u geen gevarendriehoek achter de auto te plaatsen omdat het verboden is om te lopen over de tolweg. Zorg ervoor dat uw passagiers de auto verlaten aan de vangrail zijde van het voertuig en achter de vangrail plaats nemen. Het is langs de Péage verboden om te reparaties uit te voeren aan de auto. Ook is het verboden om auto’s te slepen op de tolweg en de snelweg. Alleen een sleepdienst mag deze werkzaamheden uitvoeren.

Verkeersregels Frankrijk tolwegen bij de tolpoorten

Bij het naderen van een tolstation gelden snelheidsbeperkingen. In veel gevallen wordt de maximumsnelheid in fases terug gebracht van 130 km/u naar 110, 70, 50 en 30 km/u. Zorg ervoor dat u deze snelheidsbeperkingen respecteert en opvolgt. Het negeren van de maximum snelheid op deze punten kan u diverse boetes opleveren en brengt de verkeersveiligheid in gevaar.

Meer informatie met betrekking tot de verkeersregels Frankrijk tolwegen kunt u vinden op de volgende pagina’s met betrekking tot de verkeersregels Frankrijk: