De maximumsnelheid Frankrijk wordt net als in Nederland bepaald door meerdere factoren zoals het voertuig, binnen of buiten de bebouwde kom, het soort weg en beperkingen. Een aanvullende beperking van de maximumsnelheid Frankrijk geldt voor beginnende bestuurders en bij regen. Indien een beginnend bestuurder minder dan 3 jaar in het bezit is van een rijbewijs geldt een maximumsnelheid van 110 kilometer per uur. Bij regen op de tolwegen wordt de snelheid verlaagd van 130 km/h naar 110 km/h. Indien u met een caravan achter de auto reist krijgt u ook te maken met snelheidsbeperkingen op steile hellingen, de maximumsnelheid bedraagt dan 90 km/h. Een andere uitzondering op de maximumsnelheid Frankrijk geldt wanneer er sprake is van een zicht van minder dan 50 meter. In dit geval wordt de maximumsnelheid teruggebracht naar 50m km/u.

Maximumsnelheid Frankrijk

Speed Limit Map Bron: Autoroutes trafic

Op het overschrijden van de maximumsnelheid Frankrijk staan net als in Nederland aanzienlijke boetes. In Frankrijk wordt een correctie van 5 km/h van de gereden snelheid toegepast bij een overtreding onder de 100 km/h en een correctie van 5% boven de 100 km/h. Meer informatie over boetes in Frankrijk vind u op deze pagina.

Maximumsnelheid Frankrijk personenauto’s <3500 kg

De maximumsnelheid in Frankrijk voor personenauto’s met of zonder aanhanger of caravan met een totaalgewicht tot 3.500 kilo op de tolweg is 130 km/h bij goede omstandigheden. Binnen de bebouwde kom is de snelheid maximaal 50 km/h en zijn er beperkingen tot 30km/h. Buiten de bebouwde kom in Frankrijk geldt een maximumsnelheid van 90 km/h en op gescheiden wegen een maximumsnelheid van 110 km/h. De gescheiden wegen zijn vergelijkbaar met de autowegen in Nederland waar je veelal 100 mag rijden.

Maximumsnelheid Frankrijk personenauto’s >3500 kg

De maximumsnelheid in Frankrijk voor personenauto’s met aanhanger of caravan met een totaalgewicht boven de 3.500 kilo is op de tolweg 90 km/h. Binnen de bebouwde kom is de snelheid maximaal 50 km/h en zijn er beperkingen tot 30km/h. Buiten de bebouwde kom in Frankrijk geldt een maximumsnelheid van 80 km/h en voor combinaties zwaarder dan 12.000 kilo een maximumsnelheid van 60 km/h.

Maximumsnelheid Frankrijk campers

De maximumsnelheid in Frankrijk voor campers is opgesplitst in campers met een totaal gewicht lager en hoger dan 3500 KG. Voor campers met een totaalgewicht tot 3.500 KG geldt een maximumsnelheid op de Franse tolwegen van 130 km/u en voor campers zwaarder dan 3.500 KG een maximumsnelheid van 110 km/h. Binnen de bebouwde kom geldt een maximumsnelheid van 50 km/h voor alle campers. Buiten de bebouwde kom is de maximumsnelheid voor campers lichter dan 3.500 kg 90 km/h en op gescheiden wegen 110 km/h en voor campers zwaarder dan 3.500 kg 80 km/h en 100 km/h op gescheiden wegen. Het is in Frankrijk verplicht om stickers met 80, 100 en 110 aanduidingen aan te brengen op de achterkant van de camper.

Maximumsnelheid Frankrijk motoren

De maximumsnelheid in Frankrijk voor motoren is gelijk aan de maximumsnelheid voor personenauto’s tot 3.500 KG. Op de tolweg mag u met de motor maximaal 130 km/u per rijden op de tolwegen, bij regen is dat 110 km/u. Binnen de bebouwde kom is de maximumsnelheid 50 km/u en buiten de bebouwde kom 90 km/u. Op de gescheiden wegen bedraagt de maximumsnelheid 110 km/u.

Minimumsnelheid Frankrijk

In Frankrijk geldt ook een minimumsnelheid, met name voor de linkerbaan op snelwegen en tolwegen. De minimum snelheid op deze wegen bedraagt namelijk 80 kilometer per uur. Op andere wegen kan ook een minimumsnelheid aangegeven worden door middel van een verkeersbord. De minimumsnelheid wordt dan aangegeven door middle van een rond blauw bord met een wit getal dat de minimumsnelheid aangeeft.