De verkeersregels Frankrijk bij pech of een ongeval verschilt in principe niet heel veel met die van Nederland. Zo dient u ook in Frankrijk contact op te nemen met de politie in geval van letsel en zullen er schadeformulieren ingevuld moeten worden. We zullen hieronder de verkeersregels Frankrijk behandelen met betrekking tot pech gevallen en ongelukken en aanrijdingen en zoveel mogelijk kijken naar zaken die net even iets anders zijn in Frankrijk.

Verkeersregels Frankrijk bij pech

Frankrijk kent geen landelijke pechdienst zoals de ANWB in Nederland. Het is daarom te adviseren om bij de ANWB een Wegenwacht® service af te sluiten met Europa dekking als u op vakantie gaan met de auto naar Frankrijk. In geval van pech kunt u dan contact opnemen met de ANWB en zij zullen dan een sleepvoertuig voor u regelen. Tevens heeft de ANWB een ondersteuningspost in Lyon. Indien een sleepdienst door de politie wordt verzorgd dan wordt uw auto afgesleept naar een depot. De kosten hiervoor bedragen 135,- Euro.

Het is in Frankrijk verplicht om voor het verlaten van het voertuig een veiligheidsvest aan te trekken, leg deze dus niet in de achterbak. Ook moet er in geval van pech langs de weg uw alarmlichten inschakelen en moet er op 30 meter achter het voertuig een gevarendriehoek geplaatst worden. Het gebruik van een gevarendriehoek is alleen verplicht als u het kunt plaatsen zonder uzelf of andere in gevaar te brengen. Op de snelweg is het verboden om te lopen en zodoende hoeft er dan ook geen gevarendriehoek geplaatst te worden. In geval van pech langs de snelweg dienen de inzittenden het voertuig te verlaten aan de kant van de vangrail en achter de vangrail plaats te nemen totdat er hulpdiensten gearriveerd zijn. Het is langs de tolwegen verboden om werkzaamheden aan de auto uit te voeren, zoals het vervangen van een wiel. Een medewerker van de sleepdienst zal uw auto wegslepen naar de eerst volgende afrit en een garage. Het is overigens niet toegestaan in Frankrijk om zelf auto’s te slepen door middel van een sleepkabel. Dit is voorbehouden aan de sleepdienst die verantwoordelijk is voor het desbetreffende traject.

Verkeersregels Frankrijk bij een ongeluk

Indien u onverhoopt betrokken bent geraakt bij een ongeval of aanrijding bent u in Frankrijk verplicht om uw identiteit kenbaar te maken aan de betrokkenen. Indien er sprake is van lichamelijk letsel bent u ook verplicht om de politie in te schakelen. De afwikkeling van een aanrijding of ongeluk verschilt in principe niet met Nederland. U dient met de betrokkenen een schade formulier in te vullen. Zorg er tevens voor dat u contactgegevens van eventuele getuigen vastlegt want die kunnen in een later stadium erg belangrijk worden. Houdt hierbij wel rekening met het feit dat familie tot de derde graad niet kan optreden als getuige in verband met eventuele partijdigheid. Ook is het aan te raden om foto’s te maken van de voertuigen en de situatie ter plekke zodat de context en gevolgen van het ongeluk goed vast gelegd zijn en mogelijk later door de verzekering benut kan worden.

Belangrijke telefoonnummers Frankrijk

Hieronder volgt een overzicht van belangrijke telefoonnummers bij pech of een ongeval in Frankrijk. Zorg ervoor dat u deze nummers bij de hand heeft als u reist en verblijft in Frankrijk. In geval van twijfel bij een ongeluk kunt u altijd het internationale noodnummer 112 bellen.
Politie: 17
Ambulance: 15
Brandweer: 18
Internationaal noodnummer: 112
ANWB Alarmcentrale: +31 70 314 14 14

Op de volgende pagina’s kunt u meer informative vinden met betrekking tot verkeersregels in Frankrijk: