Winterbanden in Frankrijk zijn over het algemeen niet verplicht echter wordt het wel aangeraden om in de wintermaanden op winterbanden te rijden. Wel dient uw voertuig in Frankrijk aangepast te worden aan winterse omstandigheden. Als u onder deze omstandigheden betrokken raakt bij een ongeluk kan dit gevolgen hebben bij de schuldvraag en de afhandeling van de schade.

Over het algemeen worden winterbanden Frankrijk aangeraden tot een temperatuur van 7 graden Celsius. De reden hiervoor is dat het rubber van zomerbanden onder deze temperatuur hard wordt en om deze reden grip verliest. Indien er met winterbanden gereden wordt in Frankrijk is een profieldiepte van minimaal 3,5 milimeter wettelijk verplicht. Aangeraden wordt echter om winterbanden altijd te vervangen bij een profieldiepte van 4 milimeter.

M+S winterbanden Frankrijk

Een andere eis die gesteld wordt aan winterbanden is dat de banden voorzien zijn van een M+S aanduiding. M + S staat voor ‘Mud & Snow’, ofwel ‘modder en sneeuw’ en is naast Frankrijk ook verplicht in Duitsland. Houdt er wel rekening mee dat de M + S aanduiding de band niet per definitie een winterband maakt, zomerbanden en all-season banden kunnen ook voorzien zijn van deze aanduiding. Verder zijn winterbanden te herkennen aan de sneeuwvlok aanduiding. Dit is sinds 2010 officieel erkend door de Europese Unie, echter is het geen verplichte aanduiding voor winterbanden Frankrijk.

Sneeuwketting Frankrijk

Sneeuwkettingen in Frankrijk zijn verplicht als dit wordt aangegeven met een blauw verkeersbord met een witte band met sneeuwkettingen. In het Frans kan eventueel de volgende tekst aanduiding onder het verkeersbord gebruikt worden: ‘pneus à neige admis’. Dit betekent ‘winterbanden toegestaan‘ ofwel dat winterbanden ook zijn toegestaan in plaats van sneeuwkettingen. De maximumsnelheid met sneeuwkettingen in Frankrijk is 50 kilometer per uur. Let er wel op dat sneeuwkettingen het wegdek kunnen beschadigen bij weinig of geen sneeuw. Gebruik de sneeuwkettingen dus alleen wanneer dit mogelijk is. In Nederland is het gebruik van sneeuwkettingen overigens ten alle tijden verboden.

Winterbanden frankrijk sneeuwketting

Sneeuwkettingen verplicht

Meer lezen over de geldende verkeersregels in Frankrijk? Lees de volgende pagina’s door: