De boetes Frankrijk zijn onderverdeeld in 5 categorieën beginnend bij categorie 1 en eindigend bij categorie 5. In de eerste categorie betreft boetes in de lichtste categorie zoals fout parkeren en de vijfde categorie bevat boetes voor ernstige verkeersovertredingen zoals de maximumsnelheid overschrijden met meer dan 50 km/u. Overtredingen uit de eerste 4 categorieën worden afgedaan met een zogenaamde forfaitaire boete (amende forfaitaire), ofwel een geld boete die verhoogd kan worden. Overtredingen van de vijfde categorie worden overgedragen aan de rechtbank die een besluit zal nemen over de op te leggen maatregelen en de hoogte van het boetebedrag. De politie ofwel de gendarmerie in Frankrijk is bevoegd om ter plaatste boetes te innen tot maximaal 750,- euro.

Betaling boetes Frankrijk

Boetes uit Frankrijk kunnen via verschillende wegen betaald worden. Zo is het mogelijk om de boete online te betalen via www.amendes.gouv.fr met een credit card, bankkaart of via een bankoverschrijving. Indien u een boete binnen 14 dagen betaald is het lage tarief van toepassing, het zogenaamde amende minorée. Dit is bijvoorbeeld:

 • 22€ i.p.v. 35€ voor een boete van de 2e categorie.
 • 45€ i.p.v. 68€ voor een boete van de 3e categorie.
 • 90€ i.p.v. 135€ voor een boete van de 4e categorie.

Het is dus raadzaam om een Franse boete snel te betalen, dit scheelt al snel meer dan 30%. Indien u niet binnen 14 dagen betaald maar wel binnen 45 dagen, dan geldt het forfaitaire boete bedrag. In het tegenovergestelde geval kan de boete bij te late betaling ook verhoogd worden. Indien u na 45 dagen betaald worden de boete bedragen verhoogd tot de maximale boete.

Meer informatie over de betaling van boetes Frankrijk kunt u vinden op deze website (Nederlands):

https://www.antai.gouv.fr/nl/rubriquepage/256/avisdecontravention/commentpayer

Boete bedragen Frankrijk

Hier onder volgt een overzicht van boetes Frankrijk met de bijbehorende bedragen. Indien er sprake is van bedragen met een van en tot prijs, geldt het laagste bedrag bij betaling binnen 14 dagen ofwel de amende minorée. Het hoogste bedrag is het maximale boete bedrag dat wordt opgelegd als u pas na 45 dagen betaald.

Snelheidsovertreding boetes Frankrijk

 • Overschrijding tot 20 km/h bij wegen onder de 50 km/u: vanaf € 135
 • Overschrijding tot 20 km/h bij wegen boven de 50 km/u: € 68 tot € 750
 • Overschrijding 20 tot 50 km/h bij wegen boven de 50 km/u: € 135 tot 750 + rijontzegging

Rijden onder invloed van alcohol boetes Frankrijk

De boetes Frankrijk bij het rijden onder invloed van alcohol of drugs zijn aanzienlijk en variëren van forse geldboetes tot rijontzegging, inbeslagname van het voertuig en gevangenisstraffen.

 • Van 0,5‰ tot 0,8‰ of 0,25 tot 0,40 mg/l: € 135 tot € 750 + rijontzegging en inbeslagname voertuig
 • Meer dan 0,8‰ of 0,4 mg/l: € 135 tot € 4.500, inhouding rijbewijs (72 uur en mogelijk verlenging), een ontzegging van de rijbevoegdheid en/of een gevangenisstraf van maximaal 2 jaar.
 • Rijden onder invloed van drugs: maximaal € 4.500 en ontzegging van de rijbevoegdheid en/of een gevangenisstraf van maximaal 2 jaar.

Indien u een ongeval veroorzaakt onder invloed van alcohol of drugs zijn de straffen nog forser.

Overige boetes Frankrijk

 • Door rood licht rijden: € 135 tot € 750
 • Overtreding inhaalverbod: € 135 tot € 750
 • Overschrijden doorgetrokken streep: € 135 tot € 750
 • Niet handsfree telefoneren: € 135 tot € 750
 • Gebruik van ‘oortjes’ of hoofdtelefoon: € 135
 • Parkeerovertreding: € 11 tot € 750
 • Niet verlenen van voorrang: € 135 tot € 750
 • Rijden zonder veiligheidsgordel/kinderbeveiligingsmiddel: € 135 tot € 750
 • Niet in het bezit zijn van gevarendriehoek: € 135 tot € 750
 • Niet in het bezit zijn van een veiligheidsvestje: € 135 tot € 750
 • Niet in bezit zijn van 2 alcoholtesters: boete ingetrokken sinds 2013
 • In het bezit van radar of flitspaaldetectie: tot € 1.500

Meer informatie over boets Frankrijk en bijbehorende bedragen kunt u hier vinden (Frans): https://www.service-public.fr/particuliers/vosdroits/F19460

Beroep boetes Frankrijk

Ook in Frankrijk is het mogelijk om beroep aan te tekenen tegen een ontvangen boete. U kunt bijvoorbeeld bezwaar aantekenen als u van mening bent dat u de overtreding niet hebt begaan of u was niet de bestuurder op het moment dat de overtreding is geconstateerd. In het laatste geval dient u de daadwerkelijke bestuurder aan te wijzen. Indien u de bestuurder niet aan wilt wijzen bent u het hoogste boete bedrag verschuldigd. Indien u de bestuurder niet aan kunt wijzen, bijvoorbeeld als uw auto ten tijde van de overtreding gestolen was, hoeft u de bestuurder natuurlijk niet aan te wijzen.

De Franse politie is gerechtigd boetes ter plekke te innen tot een bedrag van € 750,- Euro. Indien u niet ter plaatste kunt of wilt betalen, of in beroep wilt gaan dan bent u een waarborgsom verschuldigd (borg ofwel caution in Frans). Deze waarborgsom is gelijk aan het boete bedrag. Geef daarom duidelijk aan als u in beroep wilt gaan want als de waarborgsom als boete betaling wordt gezien verspeeld u uw recht op beroep. Tevens kunt u uw rechtsbijstandsverzekering auto aanspreken voor hulp bij bezwaarprocedures.

Voor meer informatie over de bezwaarprocedure en de mogelijkheden kunt u hier vinden: https://www.antai.gouv.fr/nl/rubriquepage/140/avisdecontravention/commentcontester