De tolbadge Frankrijk is een elektronisch apparaatje dat gekoppeld is aan een houder en credit card. De tolbadge kan gebruikt worden om automatisch en elektronisch de tol te betalen aan de tolpoorten in Frankrijk. Met deze tolbadge kun je op het gehele Franse wegennetwerk de tol elektronisch voldoen. Zodoende hoeft u de tol niet meer ter plekke te betalen met contant geld of credit card en kunt u gebruik maken van speciale stroken met tolpoorten specifiek voor de tolbadge die vaak een stuk minder druk zijn. Dit zijn de zogenoemde Télépeage stroken aangeduid met een oranje ‘T’. Vaak hoeft u zelfs niet meer te stoppen en kunt u de tolpoort met een maximum van 30 kilometer per uur passeren. Houdt bij het passeren van de tolpoort een afstand van minimaal 4 meter aan te opzichte van uw voorganger. Bij het passeren van de zender zal de tolbadge een luidde piep geven, het stoplicht op groen springen en de slagboom openen. In Frankrijk wordt een tolstation aangeduid als een ‘gare de péage’. De tolbadge is geschikt voor personenauto’s met en zonder caravan of aanhanger, campers en voor motoren.

Let op: De Tolbadge is ook geschikt voor personenauto’s met caravan want er geldt namelijk geen lengtebeperking, echter kunt u dan niet gebruik maken van de snelle tolpoorten met een hoogtebeperking van 2 meter.

Tolbadge Frankrijk plaatsing

De tolbadge plaatsing is van groot belang voor een correcte werking als u voor de tolpoort staat. Bij iedere geschikte Télépeage tolpoort is naast de slagboom een scanner opgesteld die de tolbadge op afstand detecteert. De tolbadge wordt bij de meeste auto’s bevestigd wordt onder of naast de achteruitkijkspiegel. De ruimte die geschikt is voor plaatsing van de tolbadge wordt vaak aanduid met zwarte stippen. Deze ruimte is namelijk niet voorzien van voorruitverwarming en een zonwerende laag wat de werking van de batch kan beïnvloeden. Bij sommige auto’s met een grote en lange voorruit is het noodzakelijk om de tolbadge op een andere locatie te plaatsen zodat de scanner de tolbadge kan detecteren bij de tolpoort. Deze ruimte wordt eveneens aangeduid met zwarte stippen.

Tip: Tolbadges zijn erg diefstalgevoelig en populair onder dieven die een autoruit niet schuwen. Bespaar uzelf een hoop ellende en zorg ervoor dat u bij het verlaten van uw auto de tolbadge met u mee neemt. Indien uw tolbadge onverhoopt toch gestolen wordt, neem dan contact op met de klantenservice van APRR op +33 (0)4 72 35 32 03

Tolbadge Frankrijk kosten

De Tolbadge kosten zijn opgebouwd uit een vast en variabel component. Het vaste component bedraagt eenmalig 11,- Euro voor de aanschaf van de batch en het variabele component bedraagt 2,50 Euro voor iedere maand dat de tolbadge gebruikt wordt. Verder betaald u gewoon het gebruikelijke toltarief op de tolwegen in Frankrijk. De kosten voor het gebruik van de Tolbadge worden maandelijkse gefactureerd en geïncasseerd. De tolbadge kan aangeschaft worden bij alle ANWB winkels en de ANWB website of via: http://www.area-enligne.com

Tip: Met de tolbadge kunt u ook eenvoudig de tolweg verlaten om goedkoper te tanken en vervolgens weer de tolweg op te rijden via hetzelfde tolstation. Dit kan u tot wel 25% in brandstof kosten besparen waardoor de tolbadge zichzelf na 1 keer tanken al terug verdient.

Tolbadge Frankrijk werkt niet

Als de tolbadge niet werkt en de slagboom niet open gaat dan kunt u door middel van de assistentie knop om assistentie vragen aan een medewerker van het tolstation. Zij zullen u een ticket geven die u bij de volgende tolpoort kunt betalen met contant geld, een credit card of met de tolbadge bij een bemande tolpoort. In het laatste geval geeft u de ticket samen met de tolbadge af aan een medewerker. Het bedrag wordt dan betaald met de tolbadge.

Tip: Zorg ervoor dat u goed door rijdt tot aan de slagboom, als u stopt voor het automaat kan de scanner uw tolbadge mogelijk nog niet detecteren.

Tolpoorten voor Tolbadge

Bij de tolstations in Frankrijk zijn verschillende tolpoorten beschikbaar voor de houders van een tolbadge. We onderscheiden bij de tolstations 3 verschillende tolpoorten:

  1. De mixed zone voor betaling met contant geld, credit card en eventueel tolbadge indien er een oranje T is afbeeld boven de tolpoort.
  2. De Reserved zone voor Tolbadgehouders met voertuigen in alle klasses (personenauto’s, vrachtwagens, campers etc.)
  3. Reserved zone met Réservé aanduiding. Deze tolpoort is een snelle poort voor personenauto’s en voertuigen uit klasse 1. Voor deze tolpoort geldt een hoogte beperking van 2 meter. Vaak kunt u deze tolpoorten vinden aan de meest linkerkant van het tolstation.

De tolpoort aan de meest rechterkant van het tolstation is extra groot en bedoeld voor vrachtwagens zodat zij hier gemakkelijk kunnen passeren. Het is aan te raden om deze tolpoort dan ook vrij te houden voor het vrachtverkeer.